Acupunctuur

acupuncture (1)

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese (dier)geneeskunde (afgekort als TC(V)M). Deze Oosterse geneeswijze werd al meer dan 2000 jaar geleden beoefend in China en generatie op generatie overgebracht en verder verfijnd. Naast acupunctuur horen ook elektro-acupunctuurtui-nakruidengeneeskunde en voedingstherapie tot deze manier van behandelen, die een synergetische werking op elkaar uitoefenen.

Meer informatie hierover vind je bij  Chinese dierengeneeskunde

Het stimuleren van een acupunctuurpunt met behulp van bepaalde technieken (needling) kan fysiologische reacties opwekken. De fysiologische veranderingen omvatten het vrijkomen van endogene opioïden en stimuleren van het immuunstelsel. Deze fysiologische veranderingen vormen de basis van klinische behandeling.

Wij doen zowel acupunctuur bij het paard, acupunctuur bij de hond als acupunctuur bij de kat. 

Onderaan vind je wetenschappelijke achtergrondinformatie. 

Hoe wordt acupunctuur uitgevoerd?

Aan de hand van steriele naalden worden acupunctuurpunten (= specifieke plaatsen op het lichaam) aangeprikt om zodoende stoffen doorheen het hele lichaam vrij te stellen en een positieve invloed op pijn te bekomen. Eveneens worden de organen aangestuurd om ziekte te genezen en wordt het zenuwstelsel geprikkeld. 

Deze punten liggen op zogenaamde meridianen, hier stroomt de energie door, de zogenaamde Qi. Indien er een onevenwicht optreedt, zal er een blokkade optreden ter hoogte van meerdere acupunctuurpunten. Door dus de juiste punten aan te prikken, wordt een blokkade verheven en balans hersteld.  

Naast naalden wordt er ook gebruikt gemaakt van elektro-acupunctuur, laser-acupunctuur en moxa-acupunctuur. 

Acupunctuur bij paarden
Acupunctuur paard

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Aan de hand van uitgebreide anamnese (intake-formulier & vraagstelling eerste consultatie), pols, tong en diagnostische punten op het lichaam.

  • Pulsdiagnose

Pols wordt beoordeeld aan de hand van kracht, snelheid en diepte.

  • Tongdiagnose

De tong wordt beoordeeld aan de hand van kleur, coating, dikte en vochtigheidsgraad.
De tong vormt een vereenvoudigde versie van interne organen. Bepaalde locaties op de tong komen overeen met een orgaan en/of systeem.

  • Diagnostische punten

Palpatie van de back-shu en front-mu punten (= acupunctuurpunten) op het lichaam en hierbij gepaarde reactie zegt iets over een locatie of orgaan in het lichaam.

silf zw

Het verschil tussen Westerse en Chinese diergeneeskunde?

In de Westerse geneeskunde wordt er vaak gewerkt volgens een protocol. In de Oosterse of Chinese geneeskunde zal er gezocht worden naar verbanden tussen verschillende organen. Bij het grote publiek is acupunctuur gekend als techniek om pijn te verlichten maar er wordt bij elke klacht steeds naar het volledige dier gekeken én de oorzaak van het probleem gezocht.

Bij Westerse geneeskunde wordt pijn vaak als enige klacht beschouwd en behandeld.
Door de combinatie van Westerse en Oosterse geneeskunde samen te brengen, kom je tot een beter geheel en volledige behandeling.

De Chinese geneeskunde richt zich ook op drie pijlers/aspecten: acupunctuur, kruidengeneeskunde en voedingstherapie. Acupunctuur werkt in op de plaats waar het lichaam het nodig heeft en zodoende ontstaan er geen nadelige neveneffecten, in tegenstelling tot klassieke geneesmiddelen.

Kruiden en voeding helpen bij het herstellen van de balans.

Het doel van de dierenarts? Evenwicht in het lichaam herstellen door middel van een uitgebreide anamnese, pols- en tongdiagnose en palpatie van de acupunctuurpunten.

Hierdoor kan een Chinese diagnose verschillen met een Westerse diagnose.

Wetenschappelijke achtergrondinformatie:

Op acupunctuurpunten is er een hoge dichtheid van arteriolen, vrije zenuwuiteinden, mastcellen en lymfatische vaten. Via talloze wetenschappelijke onderzoeken en vaststellingen werden onderstaande effecten bewezen.

  • Effect 1: pijnstilling en anti-inflammatoir.

Acupunctuur verzacht door de pijn door het vrijlaten van bèta-endorfine, endogene opioïdes, serotonine en noradrenaline/norepinephrine. Dit proces verloopt via transmissie, transductie, modulatie en receptie via alfa-bèta-vezels, hypothalamus, thalamus en cortex.

Encephaline en dynorphine zullen de binnenkomende pijnprikkels ter hoogte van het ruggenmerg blokkeren. Verderop zal encephaline ter hoogte van de tussenhersenen de afdalende banen activeren, welke ervoor zorgen dat de pijnoverdracht – door middel van serotonine en noradrenaline – ter hoogte van het ruggenmerg niet plaatsvindt. Door het effect op de hypothalamophysaire as wordt onder andere beta-endorphine uitgescheiden in de bloedcirculatie en cerebrospinaal vocht. Zo wordt er pijnstilling op afstand veroorzaakt.

Bij de vrijstelling van beta-endorphine door de hypofyse wordt er ACTH (=adrenocorticotroop hormoon) vrijgesteld waardoor er cortisol wordt vrijgesteld door de bijnier.

Dit verklaart het anti-ontstekingseffect van acupunctuur.

  • Effect 2 : stimulatie zenuwstelsel, spieren en organen.

 

  • Effect 3 : stimulatie immuniteit.

Door het aanprikken van de juiste acupunctuurpunten, worden verhoogde witte bloedcellen titers van de T-Cel antistoffen bekomen. Hierdoor kunnen positieve resultaten bekomen worden, zoals onder andere het onderdrukken van allergische reacties. 

  • Effect 4 : Regulatie van voortplanting en problemen hieromtrent (endometritis, stille oestrus, infertiliteit)
 
naald niet volledig zwart wit

Acupunctuur is geen “one and done” type behandeling. Het is cumulatief en behandelt het hele individu: geest, lichaam en ziel. Vaak zijn er een paar sessies nodig om de lagen te ontrafelen, om “the root of the pattern” te vinden. De meeste ziekten ontstaan geleidelijk in de loop van de tijd, met meerdere gevolgen in het lichaam.

Acupunctuur kan de oorzaak van het probleem aanpakken, maar het kost ook tijd.
Over het algemeen kan uw paard/hond/kat zich beter beginnen te voelen na 3-4 sessies, met een beter resultaat naarmate de behandeling langer duurt.

De behandeling wordt aangevuld met een individueel advies voor zowel kruiden, voeding en tui-na (massagetechnieken die je thuis kan uitvoeren).

Contacteer ons vrijblijvend

Email : laura@lacumovet.com

Uw mail wordt binnen de twee werkdagen beantwoord.

Telefoonnummer : +32 496 621 548

Bedankt om enkel voor dringende zaken te telefoneren.